nedeľa 24. júna 2012

Všeobecné zásady na prípravu


  1. Pozrieť si rámcový obsah školenia na daný deň, ktorý je na modernizaciavzdelavania.sk.
Dôležité:  Idete v ľavej ponuke a kliknete menu Moje predmety → Využitie IKT v predmete Slov. jazyk a lit na SŠ (ZŠ). Napr. tu je obsah druhého dňa školenia:

  1. Prejdete si návrh podrobnej osnovy obsahu školenia na tomto blogu: skoleniemvpsjl.blogspot.com.
  2. Podrobne si preštudovať a vyskúšať metodiky pridelené na daný deň, t.j. ukážkové hodiny, resp. konkrétne ukážky k danej téme v danom dni.
Dôležité: Máte mať sami vyskúšané metodiky, aby ste si vedeli odhadnúť čas, koľko to bude trvať, ktoré časti sú náročnejšie, ktoré menej. Ďalej musíte mať predstavu niekoľkých jasných konkrétnych príkladov, ako by sa dané digitálne technológie (DT) mali využívať.

  1. Pozrieť si videoprednášky, učebné materiály k danej téme v danom dni.
Dôležité: Máte byť zorientovaní v danej problematike, t.j. musíte mať nadhľad. Určite máte mať prečítané kapitoly z kníh jednotlivých modulov, ktoré sa vzťahujú k danej téme na školení. V takom prípade vás nezaskočia otázky frekventantov. Takisto je potrebné mať prečítané ďalšie metodiky použitia, aby ste vedeli uviesť ďalšie konkrétne prípady. Je dobré ich mať aj preskúšané, ale nie je to nutné.

  1. Vyskúšať si dané DT používané počas daného školenia v danom dni.
Dôležité: Máte mať odskúšané všetky potrebné DT v danom školiacom stredisku. Buď prídete skôr na školenie alebo sa dohodnete na inom skoršom dni. Skorší deň vám posytuje viac času na riešenie akýchkoľvek problémov

  1. V samotnom školení by sme mali používať tie DT, o ktorých školíme.
Dôležité: Prakticky rovnaké didaktické zásady platia ako pre žiakov, tak aj pre samotných učiteĺov frekventantov. Preto namiesto rozprávania a popisov, by ste mali okem toho neustále  získavať spätnú väzbu e-hlasovaním, čo si učitelia myslia, aké majú predstavy; vvyužívať interaktívnu tabuľu, multmédiá, t.j.nesedieť len za PC a nerozprávať si pred ním, ale používať tieto DT akoby šlo o reálnu hodinu.

  1. Nakoniec si podľa potreby sami upravíte (môžete všetko kopírovať z tohto blogu, takisto z prezentácii, ktoré boli na školení), resp. vytvoríme svoju osnovu školenia daného dňa.
Dôležité: Je vhodné si ju dať na svoj blog, ktorý si počas školenia otvoríte a môže vám slúžiť ako oporný bod.

  1. Pripravíte si e-obsah, t.j. všetky elektronické študijné materiály, ktoré použijete.
Dôležité: V prípade videí z google disku, google+, či youtube postačí mať len linky. V školiacom stredisku by mal byť plne funkčný internet. Pre istotu si to v prvý deň skontrolujte.

8 komentárov:

  1. Výborné zásady, vďaka nim by som nemala zabudnúť na žiadne dôležité veci pred školením.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, tiež súhlasím, dobré zásady pre zábudlivca, ktorým som aj ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Áno, aj pre tých, čo pracujú v časovom strese :-), to som zase ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výborné zásady. Teším sa na pokojnejšie chvíle, kedy budem môcť týmto veciam venovať viac času. Som na tom podobne ako Oľga.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tiež dúfam, že od zajtra budem mať viac času, veľmi užitočná vec.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Škoda, že sa to všetko nedá zapamätať na prvýkrát, ešte si to budem musieť preštudovať pred školením. Prázdniny budú fungovať ako reset, takže budem musieť všetko čítať odznova.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Je dobré, že máme vypracované tieto zásady, o ktoré sa môžeme pri príprave školenia oprieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja, ako frekventant, som mala problém v učebnici 3. modulu nájsť online úlohy (v 1. module boli v učebniciach výrazne označené), preto si do svojej prípravy ich presné znenie uložím z portálu MVP (ako má Jožo v 1. školiacom dni).
    Na tieto otázky treba byť dobre pripravený - tých vždy bolo najviac.

    OdpovedaťOdstrániť